Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 05

Mėnulio lenktynės 11. „Hjustone, čia Ramybės bazė. „Erelis“ nusileido“

1969 metų liepos 20-ąją „Ereliu“ pavadintas Mėnulio modulis atsiskyrė nuo amerikiečių kosminio laivo „Apollo 11“, skriejančio uždara orbita aplink Mėnulį, ir pradėjo leistis žemyn. Bene sudėtingiausia istorinės misijos dalis nevyko sklandžiai.
„Erelio“ nusileidimas ant Mėnulio
„Erelio“ nusileidimas ant Mėnulio / NASA nuotr.

Likus kiek daugiau nei dešimčiai kilometrų iki Mėnulio paviršiaus kelis kartus įsijungė avarinė borto kompiuterio signalizacija, tačiau Skrydžių valdymo centro Hjustone specialistai nusprendė, kad šiuos aliarmus galima ignoruoti.

Likus puskilometriui astronautai pastebėjo, kad autopilotas modulį ketina nutupdyti nesaugioje vietoje, nusėtoje dideliais akmenimis, tad teko perimti valdymą iš autopiloto ir žaibiškai išrinkti naują vietą nusileidimui.

NASA iliustr./„Erelio“ nusileidimas ant Mėnulio. Piešinys iš informacijos rinkinio, kuris buvo išplatintas žiniasklaidai prieš „Apollo 11“ misijos startą
NASA iliustr./„Erelio“ nusileidimas ant Mėnulio. Piešinys iš informacijos rinkinio, kuris buvo išplatintas žiniasklaidai prieš „Apollo 11“ misijos startą

Šios korekcijos kritiškai išsekino „Erelio“ nusileidimo pakopos degalų bakus. Kai iki Mėnulio paviršiaus dar buvo 30 metrų, įsižiebė perspėjimas, kad liko vos 5 proc. degalų. Astronautams reikėjo nedelsiant priimti gyvybiškai svarbų sprendimą: rizikuoti leistis toliau, tikintis, kad degalų pakaks, arba atkabinus ir numetus nusileidimo pakopą jungti pakilimo pakopos variklį ir su ja grįžti į orbitą.

Prasidėjo 94 sekundžių atskaita, kurioms pasibaigus įgulos vadui Neilui Armstrongui liks tik 20 paskutinių sekundžių, per kurias jis privalės arba nutupdyti „Erelį“, arba nutraukti leidimąsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius