Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 05 /12:21

Karas Ukrainoje. NATO nustatė „raudonąsias linijas“, kurias Rusijai peržengus, Aljanso pajėgos įsikiš į karą

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Vadų pasikeitimo ceremonija
Vadų pasikeitimo ceremonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Žiniasklaida: NATO gali įsikišti į karą Ukrainoje su viena sąlyga

16:42

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kronprincas Haakonas, Gitanas Nausėda
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kronprincas Haakonas, Gitanas Nausėda

Ukrainoje tęsiasi karas, o NATO nustatė kelias „raudonąsias linijas“, kurias Rusijai peržengus, Aljanso pajėgos įsikiš į konfrontaciją.

100 tūkst. NATO narių yra pasirengę įsikišti į karą, jei Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas „pritrauks kitas šalis“, rašo „la Repubblica“ , remdamasi šaltiniais. „Tai pirmas kartas nuo karo pradžios. NATO labai konfidencialiai ir be oficialių pranešimų nustatė mažiausiai dvi „raudonąsias linijas“, pagal kurias galimas tiesioginis įsikišimas į konfliktą Ukrainoje“, – rašoma medžiagoje.

Žurnalistai pabrėžė, kad šiuo metu nėra jokių operatyvinių planų, pagal kuriuos į Ukrainos teritoriją būtų siunčiami žmonės. Anot leidinio, yra tik galimų nepaprastosios padėties planų – „tikros kraštutinės priemonės – vertinimai, jei į karą įsitrauktų trečiosios šalys“.

 

Rusai paleido bepiločius orlaivius „Shahed“ Sumų srityje

23:53

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Irano dronas „Shahed-136“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Irano dronas „Shahed-136“

Sekmadienio vakarą per Sumų regioną pietvakarių kryptimi užfiksuotas priešo bepiločių lėktuvų „Shahed“ judėjimas, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos.

23.28 val. paskelbta apie grėsmę panaudoti smogiamuosius bepiločius orlaivius Sumų srityje.

23:31 oro pajėgos pranešė apie „Shahed“ tipo bepiločio orlaivio judėjimą per Sumų regioną pietvakarių kryptimi.

Vėliau apie grasinimą panaudoti atakos bepiločius orlaivius taip pat buvo paskelbta Mykolajivo ir Chersono srityse.

„Rheinmetall“ vadovas žada šiemet Kyjivui atsiųsti „šimtus tūkstančių“ šaudmenų

23:51

Imago / Scanpix nuotr./„Rheinmetall“
Imago / Scanpix nuotr./„Rheinmetall“

Vokietijos ginklų gamintoja „Rheinmetall“ 2024 m. Ukrainai tieks „šimtus tūkstančių“ šaudmenų, įskaitant artilerijos šaudmenų, kurių nuotolis siekia 100 km, prototipus, gegužės 5 d. pareiškė „Rheinmetall“ generalinis direktorius Arminas Pappergeris, kaip pranešė Vokietijos leidinys „Handelsblatt“.

Rusijai intensyviau atakuojant Ukrainos miestus iš oro ir įsitvirtinant palei Ukrainos rytinę fronto liniją, dėl kritinio šaudmenų trūkumo Ukrainos kariuomenė negali reaguoti.

„Reuters“/„Scanpix“/Įmonės „Rheinmetall“ generalinis direktorius Arminas Pappergeris
„Reuters“/„Scanpix“/Įmonės „Rheinmetall“ generalinis direktorius Arminas Pappergeris

„Artilerija keičia žaidimo taisykles“, – Diuseldorfo pramonės klube vykusiame Verslo žurnalistų asociacijos organizuotame renginyje sakė A.Pappergeris.

A.Pappergeris teigė, kad „Rheinmetall“ planuoja šiais metais nusiųsti Ukrainai „šimtus tūkstančių“ artilerijos šaudmenų ir kad tarp jų bus ir tolimojo nuotolio šaudmenų, galinčių nuskrieti 100 km, prototipai.

„Rheinmetall“ daug dėmesio skiria artilerijos gamybai, sakė A.Pappergeris. 

Šveicarija pakvietė popiežių į pasaulinį taikos viršūnių susitikimą

22:51

„AFP“/„Scanpix“/Viola Amherd su Šveicarijos prezidentu Alainu Bersetu
„AFP“/„Scanpix“/Viola Amherd su Šveicarijos prezidentu Alainu Bersetu

Šveicarija pakvietė popiežių Pranciškų dalyvauti artėjančiame pasauliniame taikos viršūnių susitikime, skirtame karui Ukrainoje užbaigti, sakė Šveicarijos prezidentė Viola Amherd gegužės 5 d. interviu naujienų portalui „Blick“.

Aukščiausiojo lygio susitikimas vyks birželio 15-16 d. centrinėje Šveicarijoje, o į derybas bus pakviesta 160 nacionalinių delegacijų.

V.Amherd susitiko su popiežiumi vizito Italijoje metu ir pokalbį pavadino „įdomiu apsikeitimu nuomonėmis... nuoširdžioje atmosferoje“.

„Visų pirma kalbėjomės apie karą Ukrainoje ir kitus probleminius pasaulio taškus“, – sakė V.Amherd.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

V.Amherd patvirtino, kad Šveicarija oficialiai pakvietė popiežių dalyvauti birželio mėn. įvyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime.

„Vatikanas labai teigiamai vertina taikos konferenciją“, – sakė ji.

 

Volodymyras Zelenskis pasveikino ukrainiečius su Velykomis

22:45

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Gegužės 5 d. Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo žinutėje iš Sofijos katedros Kyjive pasveikino ukrainiečius su Velykomis.

Prezidento kreipimasis buvo paskelbtas jo socialinės žiniasklaidos platformose:

 

Per Rusijos sparnuotosios bombos išpuolį Charkivo centre sužeista 15 žmonių

21:40

Telegram/Galingas rusų smūgis Charkivui
Telegram/Galingas rusų smūgis Charkivui

Pasak vietos valdžios, gegužės 5 d. per stačiatikių Velykų sekmadienį Rusijos pajėgos smogė gyvenamajam rajonui Charkivo centre ir sužeidė mažiausiai 15 žmonių.

Charkivo srities gubernatorius Olegas Syniehubovas iš pradžių 14 val. vietos laiku pranešė, kad penki žmonės buvo sužeisti Rusijai antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Ševčenkovskio rajone smogus valdomai bombai, tačiau nepatikslino bombos tipo.

Vėliau Charkivo srities prokuratūra patikslino, kad Rusijos pajėgos miestą atakavo trimis naujai sukurtomis UMPB D-30 SN skraidančiomis bombomis.
 

Rusija smogė 830 megavatų galios elektrinei Donecko srityje

21:05

„Reuters“/„Scanpix“/Zaporižios atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“/Zaporižios atominė elektrinė

Gegužės 5 d. Rusijos pajėgos penkiomis sunkiosios artilerijos raketomis smogė Sloviansko šiluminei elektrinei Donecko srityje ir apgadino kelis elektrinės objektus, pranešė Mykolaivkos miesto karinės administracijos vadovo pavaduotojas Volodymyras Proskuninas.

Pastaruoju metu Maskva suintensyvino raketų ir bepiločių lėktuvų smūgius prieš Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrą, sunaikino kelias šilumines elektrines visoje šalyje, įskaitant Trypilių elektrinę, kuri yra pagrindinė elektros energijos tiekėja Kyjivo, Žytomyro ir Čerkasų sritims.

V.Proskininas naujienų portalui „Suspilne“ sakė, kad Rusijos savaeigis 300 mm daugkartinis raketų paleidimo įrenginys paleido penkis sviedinius, įskaitant keturis su kasetiniais šaudmenimis, ir pataikė į elektrinę.

Apie nukentėjusiuosius nepranešta, o apie žalos mastą detalių nepateikta.

Neaišku, ar 830 megavatų galios elektrinė, esanti netoli Slovjansko, šiuo metu veikia ir gamina elektros energiją.

Šiaurės Donecko srityje, į šiaurės vakarus nuo Kramatorsko, esantis Mykolaivkos miestas kasdien patiria Rusijos atakas.

Savanorių patirtis iš Ukrainos: dalį karui reikia atidėti, nors po 20 eurų

20:34

Asmeninio archyvo nuotr. /Irma ir Svajūnas veža paramą į Ukrainą bei keliauja po šalį
Asmeninio archyvo nuotr. /Irma ir Svajūnas veža paramą į Ukrainą bei keliauja po šalį

„Kai sėdime ir kalbamės su ukrainiečiais, iš karto matyti, kuris yra buvęs kare, o kuris – ne. Jų akys skiriasi“, – sako jonavietė Irma Paukštaitienė. „Karas nėra natūrali žmogaus būsena. Jis paliečia emociškai, jis palieka žymes“, – kalba Svajūnas Paukštaitis. Nuo karo pradžios Ukrainoje jis buvo jau 22 kartus, Irma – aštuonis kartus.

Jonaviečių šeima neskaičiuoja, už kokią sumą paramos jie jau nuvežė, tačiau kai bando skaičiuoti – ji siekia kelis šimtus tūkstančių eurų. Paramą Svajūnas ir Irma surenka iš draugų, įvairių Lietuvos įmonių, pavienių rėmėjų. Tačiau pora ne tik gabena humanitarinę pagalbą. Tuo pačiu jie keliauja po Ukrainos kaimus, miestelius, susipažįsta su žmonėmis.

„Nuo pat karo pradžios mano tikslas buvo ne tik parama, tačiau pažinti šalį, jos žmones“, – teigia Svajūnas. O jo žmona Irma suskaičiavusi: per pirmuosius karo metus jos vyras Ukrainoje praleido penkis mėnesius.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Rusijos kariuomenė prie Časiv Jaro sutelkė iki 25 000 karių

20:05

Pavlo Kyrylenkos „Telegram“ nuotr./Po daugiabučio griuvėsiais Časiv Jare – dešimtys įstrigusių žmonių
Pavlo Kyrylenkos „Telegram“ nuotr./Po daugiabučio griuvėsiais Časiv Jare – dešimtys įstrigusių žmonių

Gegužės 5 d. per nacionalinę televiziją Rusijos kariuomenė prie Časiv Jaro sutelkė iki 25 000 karių, sakė Hortycios operatyvinės ir strateginės kariuomenės grupuotės atstovas spaudai Nazaras Vološynas.

„Priešas įvairiomis kryptimis bando stiprinti naujus dalinius. Pavyzdžiui, netoli Časiv Jaro jie sutelkė grupes, kurias sudaro apie 20 000-25 000 karių“, – teigė N.Vološynas.

Jis paminėjo, kad šiuo metu karštieji taškai yra Avdijivka Bachmutas ir Novopavlovskas.

 

Čekija ir Estija nedalyvaus gegužės 7 d. vyksiančioje V.Putino inauguracijoje

19:55

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Čekijos ir Estijos atstovai nedalyvaus Rusijos prezidento Vladimiro Putino inauguracijos iškilmėse, gegužės 5 d. patvirtino šių šalių užsienio reikalų ministrai.

Paskutiniai Rusijos prezidento rinkimai tarptautiniu mastu buvo pripažinti kaip Kremliaus suklastoti. Patikimiems opozicijos politikams nebuvo leista dalyvauti rinkimuose.

Čekija ir Estija prisijungė prie Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos ir Lietuvos, boikotuojančių gegužės 7 d. Maskvoje planuojamą inauguraciją, pranešė Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas. Kitos Vakarų sąjungininkės, įskaitant Europos Sąjungą, dar turi patvirtinti, ar jų atstovai dalyvaus renginyje.

„Estija negali įteisinti diplomatinių santykių su valstybe agresore, todėl nusprendėme nedalyvauti V.Putino inauguracijos ceremonijoje“, – sakė Estijos užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Margusas Tsahkna.

„Tuo metu, kai V.Putinas vykdo agresyvų karą Europoje, žudo ir deportuoja nekaltus žmones ir vykdo hibridines atakas prieš ES ir NATO nares, dalyvavimas ceremonijose, kurios įtvirtina jo valdymą, mums atrodo neįsivaizduojamas.“

Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavskis pakartojo Estijos kolegos komentarus ir pridūrė, kad „dabartiniai Čekijos ir Rusijos santykiai nepateisina mūsų ambasados atstovo dalyvavimo antradienį vyksiančioje inauguracijoje“.

Remiantis rinkimų ekspertų, stebėtojų ir žiniasklaidos paskelbtais duomenimis, kovo 15-17 d. prezidento rinkimai, kuriuos V.Putinas „laimėjo“ su 87 proc. palaikymu, buvo labiausiai suklastoti per visą šiuolaikinę Rusijos istoriją.

Prancūzijoje viešintis Xi Jinpingas nori rasti būdų, kaip užbaigti karą Ukrainoje

19:29

„SIPA“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas
„SIPA“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, sekmadienį atvykęs valstybinio vizito į Prancūziją, šios šalies laikraščiui pareiškė, kad norėtų bendradarbiauti su tarptautine bendruomene ieškant būdų, kaip išspręsti Rusijos įsiveržimo į Ukrainą sukeltą konfliktą.

„Tikimės, kad į Europą greitai sugrįš taika ir stabilumas, ir ketiname bendradarbiauti su Prancūzija ir visa tarptautine bendruomene, kad rastume gerus krizės sprendimo būdus“, – cituojamas jis dienraštyje „Le Figaro“.

Xi Jinpingas pabrėžė, kad Kinija nėra karo dalyvė.

Xi Jinpingas atvyko valstybinio vizito į Prancūziją, praneša valstybinė žiniasklaida

17:52

Vida Press nuotr./Xi Jinpingas
Vida Press nuotr./Xi Jinpingas

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas sekmadienį atvyko į Prancūziją valstybinio vizito, pranešė kinų valstybinė žiniasklaida.

„Gegužės 5-osios popietę vietos laiku valstybės prezidentas Xi Jinpingas lėktuvu atskrido į Paryžių pradėti valstybinio vizito Prancūzijoje“, – nurodė valstybinis transliuotojas CCTV.

Šiaurės Korėjos ginklai žudo ukrainiečius: ištyrę šias raketas ekspertai buvo priblokšti

17:28

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hwasong“ raketos kariniame parade Pchenjane
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hwasong“ raketos kariniame parade Pchenjane

Ukraina teigia, kad Rusija į jos teritoriją paleido dešimtis Šiaurės Korėjos raketų, o ekspertus neramina keli klausimai: kiek tokių raketų Pchenjanas gali pasigaminti ir kodėl nepaisant sankcijų, didžioji dalis šiuose ginkluose naudojamos elektronikos atkeliauja iš Vakarų.

Kaip rašo BBC, kai sausio 2 d. jauna Ukrainos ginklų inspektorė Chrystyna Kimachuk gavo pranešimą, kad Charkivo mieste į pastatą nukrito neįprastai atrodanti raketa, ji desperatiškai panoro ją ištirti.

Pradėjusi ardyti ir fotografuoti kiekvieną detalę, įskaitant varžtus ir kompiuterio mikroschemas, mažesnes už jos nagą, ginklų ekspertė beveik iš karto suprato, kad tai – ne rusiška raketa. Tačiau jos užduotis buvo tai įrodyti.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Žiniasklaida: NATO gali įsikišti į karą Ukrainoje su viena sąlyga

16:42

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kronprincas Haakonas, Gitanas Nausėda
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kronprincas Haakonas, Gitanas Nausėda

Ukrainoje tęsiasi karas, o NATO nustatė kelias „raudonąsias linijas“, kurias Rusijai peržengus, Aljanso pajėgos įsikiš į konfrontaciją.

100 tūkst. NATO narių yra pasirengę įsikišti į karą, jei Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas „pritrauks kitas šalis“, rašo „la Repubblica“ , remdamasi šaltiniais. „Tai pirmas kartas nuo karo pradžios. NATO labai konfidencialiai ir be oficialių pranešimų nustatė mažiausiai dvi „raudonąsias linijas“, pagal kurias galimas tiesioginis įsikišimas į konfliktą Ukrainoje“, – rašoma medžiagoje.

Žurnalistai pabrėžė, kad šiuo metu nėra jokių operatyvinių planų, pagal kuriuos į Ukrainos teritoriją būtų siunčiami žmonės. Anot leidinio, yra tik galimų nepaprastosios padėties planų – „tikros kraštutinės priemonės – vertinimai, jei į karą įsitrauktų trečiosios šalys“.

 

Charkivo centre per Rusijos sparnuotosios bombos išpuolį sužeista 10 žmonių

16:18

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų ataka Charkive
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų ataka Charkive

Pasak vietos valdžios, gegužės 5 d. per stačiatikių Velykų sekmadienį Rusijos pajėgos smogė gyvenamajam rajonui Charkivo centre ir sužeidė mažiausiai 10 žmonių.

Charkivo srities gubernatorius Olegas Syniehubovas iš pradžių 14 val. vietos laiku pranešė, kad penki žmonės buvo sužeisti Rusijai smogus antram pagal dydį Ukrainos miestui valdomąja bomba, nepatikslindamas bombos tipo.

Po išpuolio, apie kurį pranešta po pietų, miesto meras Ihoris Terechovas „Telegram“ žinutėje pranešė, kad dar du žmonės buvo sužeisti, nes buvo savo namuose.

Vėliau srities gubernatorius atskirame pranešime pranešė, kad medikai teikia pagalbą 10 žmonių, nes Rusijos pajėgos Charkivo centre apgadino namus ir automobilius.

 

Ukraina pristatė dirbtinio intelekto sukurtą atstovę spaudai

15:37

Ukraina šią savaitę pristatė dirbtinio intelekto sukurtą Užsienio reikalų ministerijos atstovę spaudai Victorią Shi, kuri komentuos žiniasklaidai apie konsulines naujienas.

Tiesa, skaitmeninė atstovė pati pranešimų nekurs – ji įgarsins tekstus, sukurtus ir patikrintus žmonių.

Plačiau skaitykite: Pirmoji istorijoje: Ukrainos ministerija „įdarbino“ dirbtinio intelekto sukurtą atstovę spaudai Victorią

Rusai puola Charkivą

14:40

Telegram/Galingas rusų smūgis Charkivui
Telegram/Galingas rusų smūgis Charkivui

Gegužės 5-osios popietę rusai puolė Charkivą, pranešė Charkivo meras Igoris Terechovas ir OVA vadovas Olegas Sinegubovas.

 I.Terechovas pirmasis pranešė apie sprogimus Charkive.

Vėliau informaciją patvirtino OVA.

O.Sinegubovo tiesioginė kalba : „Okupantai smogia. Charkivo ir Charkovo srities gyventojai: būkite slėptuvėse!“

Rusijos išpuoliai prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą padarė 1 mlrd. dolerių žalą

14:32

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos energetikos sektorius
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos energetikos sektorius

Rusijos bepiločių lėktuvų ir raketų atakos prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą Kyjivui kainavo apie 1 mlrd. svarų sterlingų (796 mln. eurų), teigė šalies energetikos ministras. 

Germanas Galuščenka sakė, kad nuo kovo vidurio Rusijos pajėgos beveik kasdien atakavo Ukrainos šilumines ir hidroelektrines elektrines – taip pat magistralinius tinklus.

Dėl to daugelyje regionų nutrūko elektros energijos tiekimas.

„Šiandien kalbame apie daugiau nei milijardo dolerių nuostolius“, – sakė jis.

„Tačiau išpuoliai tęsiasi, ir akivaizdu, kad nuostoliai didės“, – pridūrė jis. 

Berdianske susprogdintas kolaboranto automobilis

14:08

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Berdiansko uostas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Berdiansko uostas

Berdianske nugriaudėjo sprogimas. Buvo likviduotas vietinis kolaborantas.

Tai praneša „RBC-Ukraina“ su nuoroda į Berdiansko miesto karinės administracijos vadovę Viktoriją Galiciną socialiniame tinkle „Telegram“.

„Šiandien, gegužės 5 d., Berdianske buvo susprogdintas kolaborantas“, – sakė V.Galicina.

Pasak jos, buvo likviduotas okupacinės pataisos kolonijos darbuotojas.

„Sprogstamasis užtaisas buvo padėtas po automobiliu. Išdavikas nuo sužeidimų mirė vietoje“, – pridūrė MBA vadovė.

Vietos „Telegram“ kanalų duomenimis, apie automobilio susprogdinimą pranešė patys okupantai.

Tyrėjų teigimu, nežinomas asmuo padėjo savadarbį sprogstamąjį įtaisą po pataisos įstaigos darbuotojo automobiliu, kur jis ir sprogo.

Kolaborantas nuo patirtų sužalojimų mirė įvykio vietoje.

Rusija tvirtina visiškai kontroliuojanti dar vieną kaimą

13:41 Atnaujinta 12:56

„Reuters“/„Scanpix“/Avdijivka
„Reuters“/„Scanpix“/Avdijivka

Maskva pasiekė tam tikrų laimėjimų regione po to, kai vasarį po žiaurių mūšių užėmė Avdijivką.

Rusijos gynybos ministerija išplatintame pranešime teigiama, kad rusų kariai „visiškai išlaisvino Očeretynės kaimą Donecke“. 

Očeretynės kaimas yra maždaug už 15 km į šiaurės vakarus nuo Avdijivkos.

Maskva ištisas savaites stengiasi išlaikyti savo pranašumą fronte, o pastarosiomis dienomis po to, kai JAV Senatas patvirtino beveik 61 mlrd. JAV dolerių (57,3 mlrd. eurų) paramą Ukrainai, dar labiau sustiprino puolimą mūšio lauke. 

Praėjusią savaitę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis pareiškė, kad kai kuriose vietovėse Ukrainos kariai pasitraukė į naujas gynybos linijas toliau į vakarus, ir pripažino, kad Kyjivas patyrė teritorinių pralaimėjimų. 

Kyjivas sako, kad Maskva eskaluoja atakas prieš gegužės 9-ąją, kai rusai mini Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare, ir Ukrainai laukiant ginklų pristatymo iš Vakarų.

Ukraina įspėja, kad prieš gegužės 9-ąją Rusija bandys išplėšti bent kokią pergalę. 

Analitikai: Ukraina traukiasi iš rytinių kaimų, kad išvengtų apsupties

12:40

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių kariai prie Avdijivkos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių kariai prie Avdijivkos

Karo tyrimų instituto (ISW) duomenimis, Rusijos pajėgos toliau žengia į vakarus nuo Avdijivkos.

JAV įsikūręs analitinis centras teigė turintis geolokacinės medžiagos, kurioje matyti, kaip Rusijos kariai žengia į priekį netoli Archangelsko, esančio į šiaurės vakarus nuo Rusijos kontroliuojamo miesto. 

Pastarosiomis savaitėmis suintensyvėjo kovos tokiuose kaimuose kaip Archanhelske netoli Avdijivkos ir toliau į šiaurę aplink Časiv Jarą. 

 

„ISW mano, kad Rusijos užgrobta Archangelskė taip pat rodo, jog Rusijos pajėgos tikriausiai kontroliuoja Keramiką ir Novokalynovą (į pietryčius nuo Archangelskės)“, – teigiama pranešime. 

Ji taip pat teigė pastebėjusi, kad Ukrainos pajėgos pasitraukė iš šiaurinės Archanhelskės dalies. 

„Gali būti, kad Ukrainos pajėgos nusprendė iškeisti erdvę į laiką, nes jos laukia, kol artimiausiomis savaitėmis į fronto liniją bus pristatyta JAV pagalba – tai tinkamas sprendimas nepakankamai aprūpintoms pajėgoms, kurioms gresia pavojus, kad jos gali būti aplenktos“, – teigė ji. 

„Atrodo, kad Rusijos pajėgos nusprendė pasinaudoti taktine padėtimi į šiaurės vakarus nuo Avdijivkos, o tai yra tinkamas karinis sprendimas, tačiau galutinis jų tikslas šiame fronto sektoriuje lieka neaiškus.“

 

 

Vienas didžiausių Turkijos bankų atsisako atidaryti sąskaitas rusams

12:33

Vienas didžiausių Turkijos bankų „DenizBank“ nuo 2024 m. pradžios praktiškai nebeatidaro sąskaitų Rusijos piliečiams, rašo RBC remdamasis dviem tarpininkais, padedančiais rusams gauti Turkijos bankų korteles.

„Iš dešimties prašymų atidaryti sąskaitą tik vienas sulaukia patvirtinimo. Sąskaitos neįmanoma atidaryti net turint leidimą gyventi ir užsiregistravus Turkijoje“, – situaciją apibūdino vienas iš tarpininkų Sergejus Ovsjannikovas.

Plačiau skaitykiteNepageidaujami: vienas didžiausių Turkijos bankų masiškai atmeta rusų prašymus atidaryti sąskaitas

Kariuomenė: Rusija nori mobilizuoti vyrus iš okupuotos Ukrainos

12:15

V.Zelenskio X paskyra/Karas Ukrainoje
V.Zelenskio X paskyra/Karas Ukrainoje

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija (URM) pareiškė, kad Rusija bando į savo kariuomenę pašaukti vyrus iš okupuotų Ukrainos regionų. 

Cituodama Maskvos paskirto okupuoto Zaporižios regiono gubernatoriaus balandžio mėn. pasirašytą dekretą, gynybos ministerija Už teigė, kad „Rusija ruošia reikiamą infrastruktūrą ir priemones, reikalingas šaukimui į kariuomenę Rusijos okupuotose Zaporižios teritorijose“.

„Šis įsakas taip pat yra platesnės Rusijos valdžios institucijų laikinai okupuotose teritorijose vykdomos kampanijos, kuria siekiama priversti gyventojus priimti Rusijos valdymą, dalis“, – pridūrė ji. 

URM taip pat atkreipė dėmesį į pastarojo meto Rusijos valdžios institucijų pastangas okupuotoje Ukrainoje įtvirtinti būtinybę turėti rusiškus pasus kaip dar vieną Maskvos vykdomos „negailestingos rusifikacijos politikos“ pavyzdį. 

Vis dėlto, nors ir simboliškai reikšminga, URM vertinimu, galima šaukimo į kariuomenę politika reikšmingai nepakeis Rusijos kovinio pajėgumo – atsižvelgiant į tai, kad iš regiono jau išvyko tiek daug kovinio amžiaus ukrainiečių vyrų. 

Per Rusijos atakas Donecko ir Charkivo srityse žuvo du žmonės ir šeši buvo sužeisti

11:52

Telegram/Galingas rusų smūgis Charkivui
Telegram/Galingas rusų smūgis Charkivui

Per Rusijos raketų smūgį sekmadienį Ukrainos rytinėje Donecko srityje žuvo du žmonės, o per dronų ataką Charkivo mieste buvo sužeisti mažiausiai šeši, pranešė pareigūnai. 

Naktiniai išpuoliai įvykdyti tuo metu, kai Ukrainos ir Rusijos stačiatikiai švenčia Velykas. 

„Pokrovske per raketų atakas žuvo du žmonės ir buvo apgadintas vienas namas“, – socialiniame tinkle „Telegram“ nurodė Donecko srities vadovas Vadimas Filaškinas. 

Pokrovskas yra maždaug už 70 km į šiaurės vakarus nuo Rusijos kontroliuojamo Donecko miesto. 

Be to, Ukrainos karinės oro pajėgos anksčiau sekmadienį paskelbė, kad per naktį sunaikino 23 iš 24 paleistų Rusijos dronų „Shahed“.  

„Shahed“ atakos metu sudegė namas ir ūkiniai pastatai. Sužeisti šeši žmonės, tarp jų – 2015 metais gimusi mergaitė“, – „Telegram“ pareiškė Charkivo gubernatorius Olehas Synehubovas. 

V.Putinas ruošiasi prezidento inauguracijai

11:49

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Antradienį Vladimiras Putinas bus prisaikdintas dar vienai šešerių metų Rusijos prezidento kadencijai. 

V.Putinas jau yra ilgiausiai nuo Josifo Stalino laikų dirbantis Rusijos (arba Sovietų Sąjungos) vadovas. 

Vasario mėn. sakydamas kalbą apie valstybės padėtį jis pažadėjo įgyvendinti Maskvos tikslus Ukrainoje ir padaryti viską, ko reikia, kad „apgintų mūsų suverenitetą ir mūsų piliečių saugumą“.

Tuomet jis teigė, kad Rusijos kariuomenė „įgijo didžiulę kovinę patirtį“ ir „tvirtai laiko iniciatyvą bei vykdo puolimą daugelyje sektorių“

Inauguracija vyks likus dviem dienoms iki Pergalės dienos – svarbiausios Rusijos pasaulietinės šventės, skirtos sovietų Raudonajai armijai Antrojo pasaulinio karo metais užimti Berlyną. 

 

Rusija užsipuolė Baltijos valstybes: „Mes atsakysime į priešiškus veiksmus“

10:51

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova

Rusijos užsienio reikalų ministerija išsakė savo nuomonę dėl Baltijos šalių „priešiškos pozicijos“, kuri, pasak Maskvos, paskatino nutraukti ryšius. 

„Dėl atvirai priešiškos Vilniaus, Rygos ir Talino linijos buvo nutraukti visi tarpvalstybiniai, tarpžinybiniai, regioniniai ir sektoriniai ryšiai su Rusija“, – valstybinei naujienų agentūrai RIA sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, turėdama omenyje Lietuvos, Latvijos ir Estijos sostines.

Ji pridūrė, kad Maskva ir toliau taikys diplomatines poveikio priemones Baltijos šalims. 

Estija praėjusią savaitę tiesiogiai apkaltino Rusiją pažeidus tarptautines oro erdvės taisykles ir trukdžius GPS signalams, o NATO pareiškė, kad Baltijos šalys yra „labai susirūpinusios“ dėl „Rusijos šnipinėjimo“.

M.Zacharova sakė RIA, kad Maskva į neįvardytus priešiškus Latvijos, Lietuvos ir Estijos veiksmus atsakys panašiomis priemonėmis. 

„Mes taip pat atsakysime į priešiškus Baltijos šalių veiksmus asimetrinėmis priemonėmis, pirmiausia ekonominėje ir tranzito srityse“, – sakė ji.

Žvalgybos agentūros įspėja: Rusija planuoja sabotažus visoje Europoje

10:12

Europos žvalgybos agentūros perspėjo savo vyriausybes, kad Rusija, siekdama nuolatinio konflikto su Vakarais, planuoja smurtinius sabotažo aktus visame žemyne, rašo „Financial Times“. 

Žvalgybos pareigūnai mano, kad Rusija jau pradėjo aktyviau planuoti sprogdinimus, padegimus ir infrastruktūros gadinimą Europos teritorijoje, tiesiogiai ir per tarpininkus, mažai rūpindamasi civilių gyventojų aukomis. 

Nors Kremliaus agentai jau seniai vykdo tokias operacijas ir pastaraisiais metais Europoje rengė pavienius išpuolius, atsiranda vis daugiau įrodymų, kad dedamos agresyvesnės ir labiau suderintos pastangos, rašo „Financial Times“, gavęs trijų skirtingų Europos šalių vertinimus. 

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Žvalgybos pareigūnai vis garsiau kalba apie grėsmę, siekdami padidinti visuomenės budrumą. 

„Vertiname, kad valstybės kontroliuojamų sabotažo aktų rizika yra gerokai padidėjusi“, – praėjusį mėnesį saugumo konferencijoje sakė Vokietijos vidaus žvalgybos vadovas Thomas Haldenwangas.  

T.Haldenwangas kalbėjo praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Bajorute, Bavarijoje, buvo suimti du Vokietijos ir Rusijos piliečiai, kurie, kaip įtariama, ruošėsi veikdami Rusijos naudai atakuoti karinius ir logistikos objektus Vokietijoje. 

Balandžio pabaigoje Jungtinėje Karalystėje dviem vyrams buvo pateikti kaltinimai sukėlus gaisrą sandėlyje, kuriame buvo Ukrainai skirtos pagalbos siuntos. Anglijos prokurorai kaltina juos dirbus Rusijos vyriausybei. 

Tuo tarpu Švedijoje saugumo tarnybos tiria keletą neseniai įvykusių geležinkelio nuvažiavimų nuo bėgių atvejų, kurie, kaip įtariama, gali būti sabotažas.

Rusija taip pat bandė sunaikinti Čekijos geležinkelių signalizacijos sistemas, praėjusį mėnesį „Financial Times“ sakė šalies transporto ministras. 

Estijoje vasario mėnesį vidaus reikalų ministro ir žurnalistų automobilius suniokojo Rusijos žvalgybos agentai, pareiškė šalies Vidaus saugumo tarnyba. Prancūzijos gynybos ministerija taip pat šiais metais taip pat įspėjo apie galimus Rusijos sabotažo išpuolius prieš karinius objektus. 

„Akivaizdi išvada yra ta, kad Rusijos veikla tikrai suaktyvėjo“, – sakė analitinio centro „Chatham House“ vyresnysis konsultantas Keiras Gilesas.

„Negalima pasakyti, ar tai rodo, kad rusai skiria daugiau išteklių, ar jie elgiasi aplaidžiau ir yra pagaunami, ar Vakarų kontržvalgyba tiesiog geriau juos aptinka ir sustabdo“, – pridūrė jis. „Kad ir kaip ten būtų, visko vyksta labai daug.“

Vienas aukšto rango Europos vyriausybės pareigūnas sakė, kad per NATO saugumo tarnybas buvo dalijamasi informacija apie „aiškius ir įtikinamus Rusijos kėslus“, kurie koordinuojami ir didelio masto. 

Jis pridūrė, kad atėjo laikas „didinti informuotumą ir sutelkti dėmesį“ į Rusijos smurto grėsmę Europos teritorijoje.

Ketvirtadienį NATO paskelbė pareiškimą, kuriame pareiškė esanti labai susirūpinusi dėl didėjančios Rusijos „piktybinės veiklos sąjungininkų teritorijoje“, nurodydama, anot jos, „intensyvėjančią kampaniją... visoje euroatlantinėje erdvėje“.

Neseniai paskelbtoje ataskaitoje Jungtinės Karalystės Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto analitikai pabrėžė, kad Rusija dažnai pasitelkia ir tarpininkus. Tarp jų – Rusijos diasporos narius ir organizuotas nusikalstamas grupuotes, su kuriomis Kremlius palaiko ilgalaikius ryšius.

Vokietijos pajėgos dėl laisvai prieinamų susitikimų sulaukė susirūpinimo dėl saugumo

09:53

Socialinių tinklų nuotrauka/Sparnuotoji raketa „Taurus“
Socialinių tinklų nuotrauka/Sparnuotoji raketa „Taurus“

Vokietijos naujienų svetainei „Zeit Online“ šeštadienį pranešus, kad tūkstančiai Vokietijos pajėgų nuotolinių susitikimų buvo laisvai prieinami internete, šalies kariuomenė sulaukė nemažai klausimų dėl saugumo spragų. 

Vokietijos federaliniai prokurorai jau tiria kariuomenės pokalbio apie Ukrainą pasiklausymą. Kovo mėnesį šis pokalbis išplito įvairiuose Rusijos socialiniuose tinkluose. 

Naujausia saugumo spraga, apie kurią pranešė „Zeit Online“, vėl susijusi su internetine vaizdo konferencijų priemone „WebEx“ – populiaria viešąja garso ir vaizdo susitikimų platforma, kurioje įdiegti papildomi saugumo buferiai.

„Zeit Online“ teigimu, į paieškos laukelį įrašyti paprasti paieškos žodžiai suteikė prieigą prie Vokietijos pajėgų susitikimų. 

Naujienų svetainės išplatintame pranešime teigiama, kad pavyko rasti daugiau kaip 6 tūkst. susitikimų, o kai kurie iš jų privalėjo būti įslaptinti dėl informacijos slaptumo. 

Pranešama, kad kai kuriuose iš šių susitikimų buvo aptarti opūs klausimai, įskaitant Kyjivo prašomas ilgojo nuotolio sparnuotąsias raketas „Taurus“ ir dezinformacijos problemą. 

248 tūkst. Vokietijos karių turi prieigą prie nuotolinių susitikimų. „Zeit Online“ pranešė, kad kai kurie susirinkimų kambariai net nebuvo apsaugoti slaptažodžiu. 

„Zeit Online“ nurodė, kad kariuomenė apie saugumo spragas sužinojo tik tada, kai naujienų svetainės žurnalistai kreipėsi į šalies ginkluotąsias pajėgas, prašydami pakomentuoti šį klausimą. 

Vokietijos kariuomenės atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad „WebEx“ svetainėje pasitaikė trikdžių, kurie buvo pašalinti tik tada, kai apie juos sužinota.  

Ukraina teigia numušusi Rusijos reaktyvinį lėktuvą Su-25

09:38

„Scanpix“ nuotr./Rusijos lėktuvas „Su-25“
„Scanpix“ nuotr./Rusijos lėktuvas „Su-25“

Ukrainos pajėgos vakar virš Donecko srities numušė Rusijos reaktyvinį lėktuvą Su-25, pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. 

Kalbėdamas savo naktiniame vaizdo kreipimesi į Ukrainos žmones, jis pagyrė 110-ąją atskirąją mechanizuotąją brigadą „už tai, kad šiandien Donecko srityje numušė dar vieną Rusijos Su-25“.

Šis teiginys nebuvo nepriklausomai patikrintas. 

Manoma, kad prieš įsiverždama į Ukrainą Rusija turėjo apie 70-80 tinkamų naudoti Su-25, nors Kyjivas tvirtina, kad per karą numušė pusę tuzino. 

Naktį rusai Charkive atakavo civilius, tarp sužeistų – vaikas

09:38

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Charkivo mieste rusų bepilotis lėktuvas atakavo gyventojus, 5 žmonės buvo sužeisti.

Nuo sprogimo nukentėjo gyvenamieji namai ir kiti ūkiniai pastatai, kilo gaisrai.

Pasak gelbėtojų, per apšaudymą buvo sužeisti 5 žmonės, tarp jų – vienas vaikas.

Generalinis štabas: Rusija Ukrainoje neteko 474 260 karių

09:26

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Nuo 2022 m. vasario 24 d., kai prasidėjo plataus masto invazija, Rusija Ukrainoje neteko 474 260 karių, gegužės 5 d. pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Į šį skaičių įeina 860 Rusijos pajėgų aukų, patirtų per pastarąją parą.

Pasak pranešimo, Rusija taip pat neteko 7 375 tankų, 14 179 šarvuotų kovos mašinų, 16 418 automobilių ir degalų cisternų, 12 212 artilerijos sistemų, 1 057 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 790 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 349 lėktuvų, 325 sraigtasparnių, 9 636 bepiločių orlaivių, 26 laivų ir katerių ir vieno povandeninio laivo.

 

Rusai padarė didelę pažangą prie Avdijivkos: analitikai įvardijo galimą priežastį

08:20

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka

Rusai gegužės 3-4 d. naktį į šiaurės vakarus nuo Avdijivkos netoli Archangelsko atliko reikšmingą taktinį žygį.

Galbūt tai įvyko po to, kai gegužės 3 d. Ukrainos pusė priėmė sprendimą pasitraukti iš šio rajono, rašo Karo tyrimų institutas (ISW).

„...Gegužės 4 d. paskelbta papildoma geolokacinė medžiaga rodo, kad Rusijos pajėgos pasistūmėjo į priekį rytiniu Archangelsko pakraščiu. ISW vertinimu, Rusijos užimtas Archangelskas taip pat rodo, kad Rusijos pajėgos tikriausiai kontroliuoja Keramiką ir Novokalinovą (abu į pietryčius nuo Archangelsko)“, – rašoma pranešime.

Analitikai teigia, kad ukrainiečiai „galbūt nusprendė iškeisti erdvę į laiką“, nes jie tikisi, kad netrukus į frontą atvyks daugiau JAV pagalbos.

 

Oro pajėgos: Ukraina per naktį numušė 23 bepiločius orlaivius

08:11

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Shahed-136“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Shahed-136“

Gegužės 5 d. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos daliniai sunaikino 23 iš 24 „Shahed“ tipo bepiločių orlaivių, kuriuos Rusija paleido per naktį, pranešė karinės oro pajėgos.

Rusijos dronai buvo paleisti iš kaimyninės Rusijos Kursko srities, taip pat iš Chaudos kyšulio okupuotame Kryme.

Visi Rusijos paleisti bepiločiai orlaiviai buvo perimti virš Charkivo, Chersono ir Dniepropetrovsko sričių. Atremiant oro atakas dalyvavo Ukrainos karinių oro pajėgų mobiliosios ugnies grupės.

Anksčiau naktį Rusija surengė dronų ataką prieš Charkivą – Charkivo mieste padegti mažiausiai trys gyvenamieji namai ir sužeistas vienas žmogus. Pranešama, kad gaisrą sukėlė nuolaužos, susidariusios dėl dronų numušimo miesto Osnovianskio rajone.

Dronų atakos Ukrainoje yra kasdienis reiškinys, nuo jų nukenčia įvairūs šalies regionai. Gegužės 4 d. naktį Ukrainos priešlėktuvinė gynyba sunaikino visus 13 „Shahed“ tipo dronų, kuriuos Rusija paleido per naktį.

 

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius