Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mirė Lietuvos pedagogė, edukologė Anelė Mikalauskienė

Netekome iškilios Lietuvos pedagogės – edukologės, lituanistės buv. Lietuvos edukologijos universiteto dabar Vytauto Didžiojo universiteto švietimo akademijos alumnės Anelės Mikalauskienės, pranešė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Alumnų draugija.
Anelė Mikalauskienė
Anelė Mikalauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Mirtis Netektis

Velionė gimė 1931 m. Krekštėnų kaime, Krokialaukio seniūnijoje.

Tėvai – paprasti darbininkai, kaip pati sakė – juodadarbiai. Su tėvais vaikystėje iš Krekštėnų persikraustė gyventi į Mergalaukio kaimą. Mokslus Anelė baigė Simne.

„Labai norėjau mokytis. Bet susirgau difteritu, vos gyva likau. Jaučiau ligos pasekmes ir kurį laiką negalėjau mokyklos lankyti, tad Simno mokyklą baigiau 1952 m.“, – prisiminė buvusi direktorė.

Po mokyklos vėl į mokyklą

Tuo metu labai trūko mokytojų, todėl po mokyklos baigimo Anelė pradėjo dirbti pradinių klasių mokytoja Ūdrijos septynmetėje mokykloje. Po metų darbo ir praktikos įstojo į Vilniaus Pedagoginį institutą – lietuvių kalbą. Pedagoginis darbas Anelę lydėjo visą gyvenimą, ir visos jos pareigos buvo Alytaus rajone. Dvejus metus A.Mikalauskienė mokytojavo Krokialaukyje, 23 metus – Santaikoje, kur pradėjo dirbti direktore, o nuo 1979 m. į direktorės kėdę sėdo Simno vidurinėje mokykloje. Anelė juokavo, kad tokios direktorės, kuri savo noru paliktų pareigas, greičiausiai nėra.

Simne – 700 mokinių

„Simne dirbau 7 metus. Direktorės pareigų atsisakiau savo noru, nes buvo per sunku dirbti. Daug buvo nesutvarkytų ūkinių dalykų, kuriuos radau ir reikėjo spręsti. Džiaugiuosi, kad dirbo geri kolūkių pirmininkai, kurie man padėjo“, – tęsė A.Mikalauskienė.

Moteris pasakoja, kad atėjusi rado ant mokyklos aukšto įrengtą šaudyklą, dėl to gavusi baudą. Šaudyklą perkėlė link geležinkelio. Ji prisimena, kad mokykloje buvo saugomi tikri ginklai, su kuriais vyko karinis mokinių parengimas, tad reikėjo užtikrinti visų saugumą. „Kūrikų nebuvo, o katilinę kūrenti reikėjo. Radau traktorių be kabinos. O gamybinis mokymas vyko“, – apie tuometinius direktorės rūpesčius kalbėjo A.Mikalauskienė. Kaip direktorė, ji daug dėmesio skyrė aplinkos tvarkymui ir grąžinimui. Nei į darbą, nei į pamoką nevėluodavo. „Darbo drausmės pati laikiausi ir to reikalavau iš kitų“, – kalbėjo buvusi direktorė.

Mokytoja A.Mikalauskienė dirbo iki 2001 m. „Turiu gerą stažą, pensiją užsidirbau“, – tęsė ji. Mokykloje Anelė taip pat mokė etikos, dailės. Moterį džiugino, kad šiuo metu Simno gimnazija suremontuota, graži.

Vyras – kaimo bernas

Simne A.Mikalauskienė apsigyveno 1960 m., kuomet jau buvo penkis metus vedusi su vyru Juozu, kaip pati sakė: „kaimo bernu“. „Daugiausiai kaimo bernai ir nutverdavo mokytojas“, – juokavo Anelė. Moteris džiaugiasi dviem vaikais: dukra, medike, kuri Alytaus poliklinikoje dirba administratore, ir sūnumi – buvusi ilgamečiu Varėnos rajono savivaldybės meru, Seimo nariu Vidu Mikalausku. A.Mikalauskienė turėjo 1 vaikaitį, 3 vaikaites ir 7 provaikaites. „Mūsų giminėje eina moterų linija“, – pažymėjo ji.

Anelė sakė, kad jau negali rūpintis gėlynais, nes jėgų nėra, bet jos namuose Simne – gražu, tvarkinga. „Sunku Simne rasti ką nors, kas padėtų. Žmonės nenori dirbti“, – kalbėjo moteris. Anksčiau Anelė ir rašydavo, ir piešdavo, ir megzdavo. Vėliau daug skaitė. „Abu mano akių lęšiukai keisti, nes sirgau glaukoma. Bet operacija pavyko, gerai matau“, – sakė A.Mikalauskienė. Anelė džiaugėsi savo sukaupta knygų biblioteka, nuo kurios pasak jos, „sekcija lūžta“.

Piktas laiškas

Anelė sutiko daug gerų mokinių ir jų tėvų, kuriuos mini su pagarba ir meile. „Tik viena mokinė yra mane įžeidus. Ji supyko ant manęs, kad ją subariau, jog iš kelio veda kitą mokinę. Ji parašė piktą laišką. Bet aš ant jos nepykau“, – kalbėjo A.Mikalauskienė.

Moteris sakė, kad jaučiasi laiminga, kad tik sveikatos būtų: „Atmintį turiu, tik noriu, kad protas nedingtų. O Simno žmonėms linkiu sveikatos, išminties, supratimo, galvoti ne apie save, bet ir šalia gyvenantį žmogų“.

Parengta suderinus su danielius.net redaktoriumi Danielium Jakubavičiumi.

Lietuvos edukologijos universiteto Alumnų draugijos vardu reiškiame nuoširdžią užuojautą sūnui mūsų universiteto alumnui, buvusiam draugijos valdybos nariui, ilgamečiam buvusiam Varėnos rajono Merui Vidui, dukrai medikei, artimiesiems, kolegoms, mokiniams, visiems pažinojusiems.

Tebus lengva velionei Dzūkijos smėlynų, Simno žemelė, kurią ji taip brangino ir mylėjo.

ATSISVEIKINIMAS:

Sekmadienį, gegužės 5 d., atsisveikinimas nuo 10 val.

Pašarvota bus Alytaus r. Simno m. adresu: Kreivoji g. 3, Alytus r. Simnas.

Šv. Mišios pirmadienį, gegužės 6 d., 10 val., Alytus r. Simno Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje adresu: Kreivoji g. 3, Alytus r. Simnas

Laidotuvės pirmadienį, gegužės 6 d., 13 val. Alytus r. Simno m. kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius